Rasefjærfe
Starte med svømmefugler?
Mange tror kanskje det og ha svømmefugler er like enkelt som å ha høns, men der tar de feil, svømmefugler krever noe annet stell, spesielt om vinteren.
Det finnes flere forskjellige arter svømmefugler som har forskjellige krav, ender er også oppdelt i forskjellige typer, som gressand, dykkand osv. og så har vi gjess .
I denne artikkelen skal jeg gå gjennom hvordan det er og ha noen av disse fuglene.
 
Volier til svømmefugl.
Foto: Maren Vevatne
Det er noe alle svømmefugler må ha, og det er en dam/stamp hvor de har friskt vann, slik at de får vasket seg og skylt øynene, om de ikke får skylt øynene så er det en fare for at de vil få betennelse på øynene, noe som kan føre til at de blir blind. Noen svømmefugler krever også vann for å kunne reprodusere.
Om vinteren så kan vannet fryse, finnes flere produkter på markedet som en kan bruke for og holde dammen isfri, eller så burde en bytte vann hver dag.
Mange ønsker og ha endene sine fritt i hagen, er veldig artig det, men endene endevender nesten alt de kommer over, og det kan gå hardt utover blomsterbedet. Det anbefales og ha svømmefugler i volier om natten og dagtid da ingen er hjemme, rev og andre rovdyr/fugler sier ikke nei takk til et andemåltid. 
Noen anderaser krever også egen volier, da de fort stikker av om de kommer seg fri f.eks. mandarinand som er så veldig populære, det er også en mulighet og vingeklippe de, men da må en passe på fordi fjærene vil vokse ut igjen.
En volier burde være laget med rovdyrsikker netting, da enkelte nettingtyper er lett match for rev og andre rovdyr.
Når det kommer til mat, så spiser de stortsett allt av matrester, det vanligste er og gi de kraftfor, og ha matrester som tilleggsfor, de skal ikke ha verpeforet som en gir til høns, da det er for mye kalk i dette kraftforet. Men så er det også slik at det finnes unntak, f.eks. om en vil ha fiskeender, så som navnet sier så spiser de fisk og andre levende organismer som finnes i vannet, derfor er det veldig viktig og gjøre seg kjent med arten før en skaffer seg svømmefugler.


Det første en må gjøre når en skal skaffe seg svømmefugler er og finne ut alt som er mulig og finne om den rasen en har valgt, og finne ut hva den arten/rasen trenger, hvor stor volier? trenger den dam eller er det bra nåkk med stamp? hva spiser de? hva slags reirplass trenger de?

 
Streicherand andrikk
Foto: Endre Romuld
Streicherand and
​Foto: Endre Romuld
Mandarinand and
​Foto: Endre Romuld
Et par med mandarinand
​Foto: Endre Romuld
Moskusand andrikk
​Foto: Endre Romuld
Moskusand and
​Foto: Endre Romuld
Moskusand andunge
​Foto: Endre Romuld
Skrevet av Endre Romuld