Rasefjærfe
Fra kylling til høne
Skrevet av Elin Breivik
​NYKLEKTE KYLLINGER:
Når du venter kyllinger  fra maskin så ha noen ting klart på forhånd.
Jeg gjør det hvertfall slik.

* Kyllingkassen klar med sand som underlag,  friskt vann og kyllingfòr (bruker kalkun1-2 og oppdrett 2 blandet. Annet proteinrikt fòr går også bra ) Varmelampen skal ha stått på en stund slik at hele kassen er varm og god.
* Sett inn kyllingene fra maskin( når alle er klekket og tørre )... under varmelampa slik at kyllingene vet hvor varmen er .
* Kyllinger har noe plommemasse i seg så behovet for å spise bør ikke komme med en gang, vann er derimot viktig og vannautomaten skal være lett tilgjengelig for kyllingene.
* Sjekk kyllingene med jevne mellomrom uten å forstyrre de for mye ...Blir kyllingene uroet for mye de første timene kan de få problemer med å orientere seg i kassen sin.
*Jeg fjerner med en gang kyllinger som jeg ser det er noe galt med. Disse blir avlivet raskt og humant.
Kyllinger som går i "spagaten", unormal hodestilling og svak livskraft fjernes.
Du vil komme borti endel forskjellig når du ruger frem mange kyllinger. Noe av dem klekkes med defekter som kan være arvelig eller feil som er oppstått under ruging (feil temperatur, fuktighet og lignende ting).
Ikke bruk mye tid på svake kyllinger...de blir svake individer som voksne fugler også. Det er min erfaring.

1-2 UKER GAMLE KYLLINGER:
I løpet av kyllingens 1- 2 leveuke vil det gjerne falle bort noen kyllinger. Ikke alle kyllinger er like livskraftige, og de svakeste som ikke greier å få i seg nok mat og vann vil bukke under ganske fort. Dette er naturens måte å velge ut individer på.
* Nå kan du begynne å gi grønt i form av gress, salat, agurk og mais m.m.  
Hakk det opp i ganske små biter slik at kyllingene får snadderet i seg uten problem. Å gi grønt ved siden av ordinært fòr gjør at kyllingene vokser fortere, og de legger på seg mer også. Kyllingene blir mer vitale og nysgjerrige når de får ny mat å smake på. Dessuten så trigger det hønsenes matsøking også. 
 
5-6 UKERS GAMLE KYLLINGER:
Når kyllingene har blitt ca. 5-6 uker begynner jeg å velge ut de kyllingene jeg vil la vokse opp. Jeg ser etter at kyllingen har rette fine tær, kam uten feil (de fleste hanekyllinger begynner å utvikle kammen nå), bra størrelse på kropp, rett fjærfarge i forhold til alder.
Men det viktigste av alt: De må være sunne og friske.
De kyllingene jeg vil ha eller selge videre blir da påsatt fotring.
 
UNGFUGLER:
Jeg lar ungfuglene gå i samme flokk frem til hønene når verpeklar alder, og dette går veldig bra.
Unghønene blir satt over på oppdrett 2 og får grønt i tillegg til f.eks brød, korn og slike ting ved siden av.
 Dessuten bruker jeg hvitløksbåter i vannautomaten da stoffene fra hvitløk styrker hønenes immunforsvar, og holder automaten ren lenger.
Du skal være litt obs på unghønene idet de oppverpes. Da kan du ofte se at de første eggene er blodige. Dette er ganske vanlig og det går fort over.
Unghønene legger egg på tilfeldige steder til å begynne med, og du finner gjerne egg på gulvet og ikke i verpekassene den første tiden..
Legg de første eggene i verpekassene (eller plastegg). Da tar unghønene fort hintet om hvor du vil at de skal verpe.
 
MEK (Moderne engelsk kamphøns)