Rasefjærfe
Høns om vinteren
Skrevet av Elin Breivik
​Jeg vil begynne med å avkrefte en myte. Nemlig at høns ikke skal tåle vinter og kuldegrader noe særlig. Høns er mye tøffere enn vi tror, og de tåler mange kuldegrader hvis de får oppfylt noen behov.
Det første du alltid må tenke på er at de må ha en plass som er tørr, gjerne et lite hus eller stor kasse som har et tørt og godt underlag.
Dette lyet må gjerne plasseres litt opp fra bakken slik at hønene ikke ligger rett ned på bakken. Så må mat og vann plasseres slik at det ikke blir fuktig (tenker da på foret). Vann er det greit å ha i små beholdere på vinterstid, og heller bruke vannautomat på sommeren.
Vann må hønene få morgen og kveld. Ellers så spiser de mye snø som kompenserer for vannbehovet også.  Høns som er ute i kuldegrader forbruker mye energi, og vil derfor ha behov for litt ekstraforing. Havre, byggkorn, solsikkefrø, rosiner, mais og brød er alle gode ting å ekstra fore med.
Verpingen følger dagslyset så derfor starter ikke disse hønene så tidlig med egglegging som de jeg har gående inne i fjøset med ekstra belysning. Jeg velger å la dverghønene mine bo ute da jeg ser at disse er mer hardføre enn mange store raser med kam som lett forfryses på vinteren.
At hønene trives er lett å se både på en flott fjærdrakt som er fyldig og glansfull, og helsen deres er det ingen ting å utsette på, friske og raske som bare det.
Sumatra