Rasefjærfe
Foring av kyllinger
Skrevet av Elin Breivik
Når det kommer til foring av kyllinger klekt i maskin, må vi være "hønemor" og gjøre jobben ei høne ville ha gjort for sine kyllinger.
Fòret som blir tilbydd kyllingene må være enten knust pellets eller et kyllingfòr tilpasset kyllingenes alder. Det er dessverre slik at det ikke tilbys kyllingfòr i småsekk hos alle våre fòrprodusenter, så da må vi tenke litt alternativt .

En mulighet er da å bruke det hønsefòret vi tilbyr våre voksne høner men det må da knuses litt i en foodprosessor eller med stavmikser. Dette knuste fòret må gis de første 14 dager av kyllingens liv. Etter 14 dager er kyllingene blitt så store at de gjerne spiser pelletsfòr i normal størrelse.
Mange "nye" hønseeiere får råd om å koke egg og gi dette sammen med f.eks. undulatfrø. Det man skal tenke på er at slikt tilleggsfòr blir fort dårlig og fordervet, og derfor gir deg som kyllingeier masse ekstra arbeid. Kyllingene behøver ikke noe tilskudd utenom hønsefòret de får i starten på sitt liv.

Etterhvert som kyllingene vokser til så tilby de gjerne brød, grønt som f.eks. salat, mais, agurk, gress osv. Dette gir kyllingene litt ekstra, og gjør at de heller ikke blir kresne av seg som voksne fugler. Et underlag den første tiden som er fint er skjellsand eller undulatsand i bunnen på kyllingburet. Kyllinger er nysgjerrige og hakker i vei på de finner interessant, og på det viset får de i seg litt sand og småstein som gjør god nytte i kyllingmagen. Dette får i gang den lille kyllingmagen slik at de små utnytter maten sin best mulig.

Et "problem" som mange opplever med små kyllinger er at de blir tette i rumpa (størknet avføring) Dette fjernes enkelt ved å nappe det fort bort, og sørge for at kyllingene er tørre bak. Denne tilstanden kommer gjerne av et litt kraftig fòr som gir kyllingen litt for løs avføring. Dette retter seg fort, så det er bare å holde øye med småtassene noen dager . Blir ikke avføringen fjernet så tilstoppes kyllingens tarm, og kyllingen dør som følge av dette.
Et bra kyllingstell vil gi deg flotte sterke fugler som voksne. Så den første tiden av kyllingens liv er av største betydning for hvordan den voksne høna blir. Så stell pent med småtassene .. 
Fotbefjæret dverg