Rasefjærfe
Brudeand
​Aix sponsa

Beskrivelse:
Brudeanda er en mellomstor and. En typisk voksen er 47 til 54 cm (19 til 21 tommer) i lengde, med et vingespenn på mellom 66 til 73 cm (26 til 29 tommer). Dette er om lag tre fjerdedeler av lengden på en voksen stokkand . Den deler sin slekt med den asiatiske mandarinand ( Aix galericulata ).
Den voksne hannen har karakteristiske flerfarget iriserende fjærdrakt og røde øyne, med en særegen hvit bluse ned halsen. Den kvinnelige, mindre fargerik, har en hvit øyering og en hvitaktig hals.

Oppførsel:
Hekke plass er skog kledde sumper, grunne innsjøer, myrer eller dammer og bekker. De vanligvis hekker i hulrom i trær nær vann, selv om de vil dra nytte av hekkende bokser i våtmarks steder hvis tilgjengelig. Hunner fyller sine reir med fjær og andre myke materialer, og høyden gir en viss beskyttelse mot rovdyr.  I motsetning til de fleste andre ender, har brudeand skarpe klør for klatring i trær. Og kan i sørlige regioner, produsere to kull i en enkelt sesong, den eneste nordamerikanske and som kan gjøre det.
Hunnene legger vanligvis mellom 7 og 15 hvite egg som ruges i 30 dager. Men hvis hekkende bokser er plassert for nær hverandre, hunnene kan legge egg i reirene til sine naboer, som kan føre til reir som kan inneholde så mange som 30 egg og mislykket ruging, en atferd som kalles "reir dumping".
Etter klekking, andungene hopper ned fra reiret i treet og rett til et vann. Moren kaller dem til henne, men hjelper ikke dem på noen måte. De foretrekker å hekke over vann så de unge har en myk landing. Andungene kan svømme og finne sin egen mat allerede etter en dag.
De spiser hovedsakelig bær, eikenøtter, og frø, men også insekter, noe som gjør dem altetende.
Andrikk.
Foto: Ann Eva Hoston
And