Rasefjærfe
Avl av renrasede fugler
​Skrevet av Elin Breivik
​Når det gjelder avl på rasehøns så er det noen ting man burde tenke over først. Jeg vil her fortelle hvordan jeg velger å gjøre det. Jeg velger ut min flokk slik .. Jeg ser over fuglene om de holder mål etter Skandinavisk rasefjerkræ standard (ynglingsboka mi. Kjøpes hos NRFF eller Dagfinn Johansen husdyrutstyr ..) Hanen og hønene skal ha rett størrelse og vekt, farger og fjærtegninger skal stemme etter beskrivelsen Bruk ikke høner eller haner med skeiv kam( kammen kan ha mange forskjellige feil). Se også etter feil på bein og tær, feil i mønster/ farge, for små i størrelse, skeivt brystbein og slike ting. 
Endel av disse tingene går i arv fra foreldre til kylling, og det vil vi ikke bringe videre til potensielle kjøpere.
Ikke mix raser og tro at hanen greier å skille ut "sine" høner, og at du da vil få reinraset fugl . Mange har gått i den fella og solgt /kjøpt såkalt reinraset fugl, men endt opp med mix som er "nesten " lik den rasen du ville ha. Det er trist både for kjøper og selger.
Andre ting er blant annet at hanen må få tid på seg til å bli produktiv. Plukker du egg for tidlig på våren så kan du enten få bare blanke egg ( hanen produserer ikke sæd) eller at hønene ikke godtar hans sæd enda..
Ha gjerne en reservehane på lur hvis den du har planer om å bruke ikke gjør jobben
Jeg lar flokken gå sammen et par uker, og holder et øye med dem slik at jeg får med meg at paring og egg kommer slik det skal. Så er det bare å samle egg (husk rett eggvekt).
Har du planer om å mikse farger og raser så ta kontakt med noen som kjenner godt til genetikk og arvelære slik at du får rett veiledning.
Jeg har selv prøvd meg på fargemix innen samme rase, og det var veldig spennende. Det ble mange telefoner til min " læremester" i den tiden. Dette er noe som er svært tidkrevende, og du må avle mange generasjoner med høns for å få frem en ny farge og få den stabil slik at kyllingene bærer fargegenet videre . 
Høns er svært lett å avle på og det er vel en av de tingene som gjør det så utrolig morsomt med denne hobbyen .
 Men vær obs på innavl. Ved innavl så merkes dette gjerne på at du får høy dødlighet på kyllinger, dårlig verpeevne, ulike "defekter" dukker opp o.s.v
Det som er mest vanlig i dag er det vi kaller for linjeavl og det er en form for kontrollert innavl, en av årsakene til dette er at på enkelte raser så har vi lite "genmateriale, få fugler " i landet.       

Elin Breivik
Rødhalsgås